top of page
  • Foto van schrijverElisabeth Victoria

De verschillende soorten zwart-wit

Zwart is toch gewoon zwart-wit? Uhm, neen. Er zijn er verschillende soorten en ik leg je hieronder graag uit welke dat zijn en waar je ze best voor gebruikt.


Zacht zwart-wit

Met een zacht zwart-wit heb je een laag contrast en bijgevolg geen harde doordrukkende tinten. Je kan het herkennen aan de witte tinten die niet helemaal wit zijn. De gezichten blijven grijs. Persoonlijk ben ik zo'n fan van dit type zwart-wit, daarom gebruik ik het nooit.


Hard zwart-wit

In tegenstelling tot een zacht, heb je bij een hard zwart-wit een hoog contrast. De witte tinten zijn echt wit en het zwart echt zwart. Let op de gezichten die veel bleker zijn op de vorige foto. De details in zijn hemd zijn veel duidelijker zichtbaar. Dit is heel geschikt voor actiefotografie. Persoonlijk gebruik ik het ook wel graag voor mijn eigen lifestylefotografie. Dit is echter niet altijd geschikt. Het kan zwarte plekken in het gezicht naar boven halen of op onnodige details focussen.


Heel hard zwart-wit

Dit is de vorige bewerking, maar dan nog harder doorgevoerd. Heb je een minimalistische foto? Dan is dit effect ideaal. Het lijkt alsof het koppel schimmen zijn van het tegenlicht. Dit effect werkt wel enkel in 'lege' foto's. Bij te drukke achtergronden heb je anders een bijna zwarte foto.


Met een sepiatint

Zoals ik al zei, een zacht zwart-wit is niet aan mij besteed. Wanneer ik vind dat een hard zwart-wit ook niet gepast is, ga ik voor een zwart-wit met sepiatint. Dat maakt het niet helemaal sepia, maar geeft toch dat beetje extra. Het maakt de foto's ook ineens warmer, effect dat sowieso graag accentueer in mijn foto's.


Met een kleurentint

Geef fan van de sepiatint? Dan is een andere kleurentint misschien iets voor jou. Deze foto heeft een gelige tint in de schaduwen. Het maakt de foto toch iets warmer, zonder sepia. Je kan dit met elke kleur doen, al vind ik geel het meest geschikt en natuurlijk.



Maar over het algemeen blijf ik grotere fan van de kleurenfoto's. Wat vind jij? Team zwart-wit of team kleurenfoto?


20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page